Ortodonti uzmanı, beş senelik diş hekimliği eğitimi üzerine en az 4 senelik uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlamış diş hekimlerine verilen ünvandır.
Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzensizliklerinin teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.
Çocukların 6-7 yaşlarındayken ortodontik kontrolden geçmeleri çene ve diş gelişimindeki problemlerin teşhis edilmesi açısından önemlidir.
Yetişkinlerde dişler ve çevre dokuları sağlıklı olduğu müddetçe yaş ortodontik tedavi için engel değildir.
Tel tedavisi olarak da adlandırılır. Dişler üzerine yapıştırılan braketlere teller uygulanarak yapılan, ortodontinin en çok bilinen tedavi yöntemidir.
Tedavilerin en kısa zamanda ve başarılı olarak sonuçlanması için aşağıda sıralanmış olan hususlara dikkat etmek gerekir.
Ortodontik tedavi sırasında, yiyecek artıkları braketler, bantlar ve teller üzerine birikerek ağız temizliğini zorlaştırmaktadır.
Aktif ortodontik tedaviyle elde edilen son durumun, tekrar tedaviden önceki durumuna dönmemesi için alınan önlemlere, pekiştirme tedavisi denir.
Hareketli apareyler sadece dişlerin düzeltilmesi için değil çene bozukluklarının da tedavisinde kullanılırlar.
Çeneleri ilgilendiren anomalilerin tedavisi amacıyla kullanılan, ağız dışından (ense, çene ucu, alın) destek alan apareylerdir.
Şeffaf Plaklar Günümüzde şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavi oldukça yaygın hale gelmiştir.
Diş beyazlatma işlemi, çeşitli sebeplerle sararan ve rengini kaybeden dişlere uygulanan dişin rengini açma işlemidir.